KOZMECEUTIKA VS. KOZMETIKA – MALI VODIČ KROZ NOVI NAČIN NJEGE KOŽE

Termin kozmeceutika skovan je 1960-ih, a popularnost kozmeceutičkih proizvoda od tada intenzivno raste

Kad me pitaju koji su najbolji kozmetički proizvodi, odgovaram im „mislite na kozmeceutičke“? Kozmeceutika kao termin zbunjuje mnoge, znaju što je kozmetika, pa razriješimo terminologiju kako bismo lakše mogli shvatiti zašto kozmeceutika treba biti jedan od onih pojmova koje ćete sve više tražiti u njezi svoje kože.

Uspoređivati kozmeceutiku s kozmetikom donekle je kao uspoređivanje krušaka i jabuka. Oboje su naizgled ista sorta – kreme u bočicama za njegu kože. No njihovi su rezultati vrlo različiti.

Što je kozmeceutika?

Kozmeceutika je hibridna riječ nastala spajanjem riječi “kozmetički” i “farmaceutski”. Prvi koji je objavio tu riječ bio je Raymond Reed 1962.g., a tek krajem sedamdesetih kad je dr. Albert Kligman razvio Retin-A, pripravak za smanjenje bora, poraslo je zanimanje za kozmeceutiku. Učinci njegovog proizvoda išli su dalje od običnog kozmetičkog proizvoda.

Namjera je bila stvoriti proizvod za njegu kože koji ima snažnija svojstva od kozmetike, ali da ne spada u farmaceutski proizvod. Kozmeceutika djeluje na strukturne promjene u koži i idealna je za pomoć kod kožnih nepravilnosti poput starenja, akni i hiperpigmentacije.

Kozmeceutika je više od obične njege kože. Ono što je razlikuje od „obične“ kozmetike jest:

Postojanje aktivnih sastojaka i njihova koncentracija u proizvodu

Djelovanje aktivnih sastojaka – znanstveno dokazano

Sposobnost produciranja vidljivih rezultata

Aktivni sastojci u kozmeceutičkoj njezi su jači te se koriste u većim koncentracijama od kozmetičkih proizvoda, ali ipak nisu tako jaki kao u farmaceutskim proizvodima. Stoga, oni ne zahtijevaju liječnički recept i mogu se koristiti redovito na koži bez većih nuspojava kao kod lijekova.

Zatim, kozmetika obično nema ili sadržava vrlo malo aktivnih sastojaka. A ukoliko ih ima obično ti aktivni sastojci nisu na znanstveno dokazanim razinama ili u pravilnom omjeru. Kozmetički proizvod za njegu kože dobro će se osjećati ili mirisati na koži, ali neće imati dubok utjecaj na kožu.

Da bi se proizvod klasificirao kao kozmeceutički, biološki aktivni sastojci moraju imati dokazano kliničko djelovanje te biti na znanstveno dokazanim razinama, koje pozitivno utječu na kožu. Moraju osiguravati da aktivni sastojci ispravno mogu prodrijeti u kožu te da imaju sposobnost produciranja vidljivih promjena na koži.

Kozmetika ne može prodrijeti u epidermis kako bi pristupila dubljim slojevima kože. Ona može osvježiti ten na nekoliko sati, ali ne može djelovati na strukturne promjene niti donijeti dugoročne rezultate.

Kozmeceutički proizvodi i njihovi aktivni sastojci mogu prodrijeti u dublje dermalne slojeve kože kako bi omogućili promjene, kao što su: smanjenje akni, hidriranje kože, smanjenje vidljivih znakova starenja, smanjenje oštećenja proizašlih izlaganju suncu, te promicanje zdravog i blistavog tena. Zapravo, kozmeceutički proizvodi su znanstveno razvijeni kako bi proizveli impresivne, brzo djelujuće i vidljive rezultate.

Istovremeno, koža ne treba biti problematična da biste koristili kozmeceutsku njegu, već ako želite zadržati mladenačku, sjajnu kožu što duže, samo krenite s novim načinom njege.

Item added to cart.
0 items - 0,00