A313 krema ili Aprive retinol krema?

Svestranost retinola i njegova učinkovitost razlog je što na tržištu pronalazimo sve veći broj proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. No ono što ih razlikuje je kvaliteta, kombinacija i potentnost sastojaka, tehnologija i bogatstvo formulacije. 

U tom smislu Aprive je clean beauty brend, što znači da su sastojci sigurni i netoksični za primjenu na koži.

Prvo istraživanje vezano za upotrebu retinske kiseline u prevenciji akni i pomlađivanju kože objavljeno je još davne 1943. godine. Krajem 1950-ih godina počela je upotreba retinske kiseline u dermatologiji kao tretman protiv prištića.

Za sve koji su u potrazi za proizvodima koji daju iznimne rezultate kad je u pitanju njega kože pripremili smo usporedni test dva proizvoda odnosno dvije kreme na bazi moćnog sastojka retinola

Naše clean i vegan Aprive retinol kreme su namijenjene i dostupne svima koji se žele brinuti o svojoj koži. Drugi proizvod odnosi se na francusku A313 kremu, koja je u svijetu poprilično popularna, a od prošle godine dostupna i kod nas.

U tekstu smo pripremili sve najvažnije razlike, prednosti, nedostatke i iskustva kako bi vam pomogli pri odabiru odgovarajuće kreme za vaš tip kože.

A313 krema s retinolom

A313 retinol krema je na stranom tržištu već dugo prisutna i dobro poznata, a od prošle godine se pojavila i na našem tržištu. Proizvodi se u Francuskoj i može se pronaći u slobodnoj prodaji bez recepta.

Sastav A313 kreme

A313 krema u svom sastavu sadrži: 

 • 0,12% retinol estera odnosno retinil palmitat.
 • Peg 400 (polyethylene glycol 400) – stabilizator
 • PEG 4000 – površinski aktivni sastojak za interakciju sa stanicama.
 • Polisorbat 80 (emulgator) – djeluje kao most između vode i sastojaka na bazi ulja, kako bi se pomiješali i formirali u stabilne emulzije.

Što je retinil palmitat? Vrsta retinoida odnosno retinil estera, najblaži derivati vitamina A. Već smo ranije pisali da o vrsti retinoida koji se primjenjuje na koži ovisi koliko će trebati enzimima da ih pretvore u aktivnu tvar. 

Retinil esteri zahtijevaju čak 3 koraka, pretvaraju se u retinol, zatim u retinal i na kraju u retinsku kiselinu. A313 krema u svom sastavu sadrži i lanolin koji bi trebali izbjegavati korisnici alergični na vunu. Osim toga, korisnici koji imaju probleme s gljivičnim aknama mogli bi imati nuspojave zbog polisorbata 80.

a313 krema s retinolom – iskustva

Iskustva s korištenjem A313 kreme sugeriraju kako možete očekivati peckanje i svrbež. Krema može smanjiti vidljivost bora i hiperpigmentacijskih mrlja. Nakon nekoliko tjedana koža je zaglađenija i smanjena je pojava akni i prištića.

Kako se koristi

A313 krema se koristi kao lokalni retinoidni tretman za bore, akne i neujednačenu teksturu kože.

Primjenjuje se navečer i to u malim količinama, pri čemu je važno da se nanosi ravnomjerno na čistu i suhu kožu. Koliko često ćete ju koristiti ovisi o vašim potrebama i vremenskoj prilagodbi kože. 

Kako bi se izbjegle iritacije, ne preporučuje se istovremeno korištenje sa sastojcima kao što su AHA i BHA.

Retinol povećava osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, stoga je preporuka koristiti i kremu sa zaštitnim SPF faktorom.

Ne preporučuje se koristiti kremu za vrijeme trudnoće, a također nije pogodna za dojilje i djecu.

Aprive retinol krema

Aprive Cosmetics domaći je brand s retinol kremama iz hrvatskog laboratorija. Dostupne su u tri različite varijante. Razlikuju se u postotku retinola koje sadrže kako bi se prilagodile specifičnim zahtjevima različitih tipova kože. 

Drugim riječima, tri različite jačine retinola prilagođene su prema iskustvu s retinolom korisnica ili korisnika.

Sastav Aprive krema s retinolom

Prema sastavu, Aprive kreme s retinolom nude učinkovitiju kombinaciju sastojaka. Zajedničkim djelovanjem tih sastojaka ostvaruju se najbolji rezultati uz minimalnu mogućnost iritacije kože. 

Inception 0,3% retinol krema

 • 0,3% retinol – kapsuliran u lipidnim kapsulama, koje tijekom primjene pucaju i oslobađaju čisti retinol, održavajući svježinu aktivne tvari i štiteći ga od raspadanja.
 • Pantenol – (provitamin B5) sudjeluje u regenerativnim procesima u koži. Hidratizira, regenerira i djeluje protuupalno. 
 • Alantoin – djeluje na sprječavanje gubitka vode iz kože, smanjenje suhoće i nadraženosti, umiruje, omekšava i zaglađuje kožu.
 • Centela – djeluje antioksidativno, potiče obnavljanje perifernih krvnih žila i prirodnu proizvodnju kolagena te ima antibakterijsko djelovanje.

Skilled 0,5% retinol krema

 • 0,5% retinol – kapsuliran u lipidnim kapsulama
 • Vitamin C – neutralizira slobodne radikale, smanjuje znakove starenja
 • Niacinamid – djeluje na sprječavanje gubitka vode iz kože te smanjenje suhoće i nadraženosti.
 • Ceramidi – prenose hranjive tvari u stanice i stvaraju spremnike vlage u dubljim slojevima kože.

Master 1% retinol krema

 • 1% retinol (0,5 % HPR + 0,5% retinol) – Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) je visoko napredni oblik retinoida najnovije generacije koji djeluje izravno na receptore, bez potrebe za pretvorbom.
 • Vitamin C – neutralizira slobodne radikale, održava kožu zdravom te dodatno pomaže u sintezi kolagena.
 • Niacinamid – djeluje na sprječavanje gubitka vode iz kože te smanjenje suhoće i nadraženosti.
 • Ceramidi – prenose hranjive tvari u stanice i stvaraju spremnike vlage u dubljim slojevima kože.

Iskustva s Aprive retinol kremama

Kreme nisu masne i ne ostavljaju ljepljiv osjećaj na koži. Na društvenim mrežama i na Aprive web trgovini zadovoljni korisnici podijelili su svoje dojmove. 

Navode minimalne ili gotovo nikakve iritacije te vidljiva poboljšanja kože. Dublje bore su smanjenje, kao i vidljivost akni i prištića.

Kako se koriste

Aprive krema se nanosi  na čistu i suhu kožu navečer u malim količinama. 

Preporučujemo učestalost upotrebe na početku svesti na jednom do dva puta u tjedan dana. U slučaju da dođe do nuspojava (crvenilo, svrbež, ljuštenje kože) prekinuti s korištenjem dok se koža u potpunosti ne oporavi.

Može se koristiti s hidratantnom kremom tako da se nanese sloj kreme, pa retinol, a zatim opet krema. 

Naravno ne zaboravite zaštitni SPF faktor, a ako je moguće primijenite na kožu mineralni zaštitni faktor jer je on puno bolji izbor.

Za kraj…

Početnici koji su tek krenuli s uvođenjem retinola u svoju skincare rutinu i oni koji planiraju krenuti trebaju obratiti pažnju na postotak retinola, ali i na ostale sastojke.   

Tu prije svega mislimo na njegujuće i umirujuće sastojke koji će smanjiti nuspojave, iritacije i crvenilo kože.

Govoreći u tom smjeru, Aprive kreme s retinolom nude zaokruženu priču. Sadrže tehnološki napredniju formulaciju sastojaka koji su clean i vegan s visoko naprednim retinolom.

Njihovim zajedničkim djelovanjem stimulira se proizvodnja kolagena i elastina te postiže anti-age učinak. Osim snažnijeg anti-age učinka mogle bi vas zaobići i nuspojave kao što su peckanje, crvenilo i iritacije.

Aprive retinol kreme su bisernog odsjaja i bez masnog filma, neutralnog mirisa i bogate teksture.

A313 krema u tom smislu ima slabiju kombinaciju sastojaka u odnosu na Aprive retinol kreme. Zbog toga su sve tri varijante Aprive retinol krema snažnije u djelovanju protiv starenja kože. Također, A313 krema je masne teksture i ima miris sličan ljepilu za papir

Još jedna bitna razlika između ovih proizvoda za njegu kože je ta da francuska krema sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Osim toga, tu su PEG 400, PEG 4000 i polisorbat 80 koji može prouzročiti dodatne iritacije osobama s gljivičnim aknama.

Budite izbirljivi kad je u pitanju njega kože. Važno je da prilagodite proizvod prema osjetljivosti i tipu kože. Vodite računa kako je potrebno strpljenje, upornost i redovita primjena kako rezultati ne bi izostali.

Uz pravilno i postupno uvođenje retinola, potencijalna osjetljivost kože na retinol je svedena na minimum.

Komentiraj

Item added to cart.
0 items - 0,00