KOJA JE ULOGA VITAMINA C U KOZMETICI?

Vitamin C poznati je antioksidans, molekula koja sudjeluje u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju naše stanice. To je TOP zvijezda anti-age kozmetike.

Svi smo vjerojatno nekad pili tablete vitamin C, posebice kad bismo se razboljeli. Vitamin C ili askorbinska kiselina je prisutan je u svježem voću i povrću. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi te se koristi u njezi kože kao učinkovit sastojak u borbi protiv starenja. Ne zovu ga uzalud eliksirom mladosti.

Vitamin C u kremama zbog svojih svojstava zaslužuje posebnu pažnju! Sprječava starenje, daje jedrinu, sjaj i blistavost koži, čini ju čvršćom, elastičnijom, zdravijom i mlađom. Upravo zato nosi titulu jedne od top zvijezda anti-age kozmetike.

Ljudsko tijelo nema sposobnost sintetiziranja vitamina C, a on igra ključnu ulogu u zdravlju kože i tijela. Kliničke studije su pokazale da lokalna primjena vitamina C povećava proizvodnju kolagena u mladoj i starijoj ljudskoj koži.

Njegove dvije osnovne funkcije su sposobnost sinteze kolagena i antioksidativna svojstva.

Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, jer ako stanicama kože, fibroblastima, koje su zaslužne za stvaranje kolagena, dodamo vitamin C povećati će se sinteza kolagena i koža će biti elastičnija, čvršća i izgledat će mlađe, jer upravo kolagen popunjava bore i poboljšava strukturu kože. Zbog vitamina C kolagen poprima i najbolju konfiguraciju te postaje otporniji na oštećenja. Osigurava i stabilnost kolagena izloženog UV-zračenju.

Vitamin C pojačava i tvorbu lipida barijere kože, ulja važnih za zaštitu kože. Sprječava sintezu melanina, te tako sprečava razvoj hiperpigmentacija i diskoloracija na koži. Može pomoći i u blijeđenju postojećih.

Znanstveno je dokazana i njegova antioksidativna učinkovitost u kombinaciji s vitaminom E.

Zbog svog iznimnog antioksidativnog svojstva brani kožu od slobodnih radikala i štetnih utjecaja iz okoliša te pomaže u obnovi kože.

Učinkovitost vitamina C u proizvodu određuje sama formulacija proizvoda.

Vitamin C je osjetljiv na vanjske utjecaje. Voda, svjetlost i visoka temperatura ga razgrađuju te on gubi svoja svojstva. Stoga je važno pri izboru proizvoda birati proizvod u neprozirnoj bočici, te ga nakon otvaranja držati na suhom i hladnom mjestu.

Postoji više derivata vitamina C, kao što su askorbil glukozid (AG), magnezij askorbil fosfat, askorbil palmitat, tetraheksildecil askorbat i natrijev askorbil fosfat (SAP).

Koji derivat izabrati?

Natrijev askorbil fosfat (SAP) najviše je istraživan. Ulaskom SAP-a u dublje slojeve kože, te djelovanjem enzima oslobađa se čisti vitamin C. SAP također ima i produljeno djelovanje. Proizvodi koji sadrže ovaj oblik vitamina C vrlo su stabilni, njihova se tekstura i boja ne mijenja.

Askorbil glukozid (AG) također omogućava dobro prodiranje i produljeni učinak djelovanja na kožu.

Većina derivata vitamina C je hidrofilna, što znaći da je topiva u vodi. Nedostatak je što u tom slučaju molekule teško prodiru kroz epidermis, kroz lipidni sloj. Međutim, prodiranje vitamina C kroz lipidni sloj kože omogućit će ispravna formulacija proizvoda s adekvatnim kiselim okruženjem, kojeg označava pH faktor proizvoda. Tako da je i to pri izboru proizvoda važno uočiti. Neki derivati vitamina C traže veliku kiselost, oko pH 2 ili 3, koju mogu podnijeti samo masni ili normalni tipovi kože ili oni koji su već naviknuti na tu vrstu kiselog medija. Dok osjetljivoj, suhoj i reaktivnoj koži takav proizvod vrlo vjerojatno neće odgovarati. S druge strane, derivatima vitamina C kao što je SAP i AG idealno pH okruženje nalazi se između 5.0 i 7.0, što ih čini stabilnim i djelotvornim na koži, a ipak i nježnim za svaki tip kože.

Važna je i koncentracija vitamina C. Učinkovit vitamin C serum je proporcionalan koncentraciji, ali samo do 20%. Optimalna je ona između 10 i 20 % udjela C vitamina u proizvodu. Prema kliničkim ispitivanjima, veće koncentracije od navedenih nemaju i veću učinkovitost, već samo povećavaju mogućnost izazivanja iritacije i crvenila kože.

Zbog nestabilnosti molekule vitamina C na zraku, potrebno je i izabirati serume koji sadrže manju količinu seruma kako bi se proizvod potrošio prije nego izgubi svojstva.

Također, obično serumi imaju jače i bolje djelovanje od krema, najčešće zbog koncentracije, ali i laganije teksture koja omogućava bolje prodiranje aktivnica.

Dakle, pri izboru proizvoda važno je obratiti pažnju na koncentraciju vitamina C u proizvodu, vrsta derivata C vitamina, na ph faktor proizvoda te na samo pakiranje proizvoda (neprozirna bočica, manje mililtraže).

Vitamin C serum 

Naš Vitamin C serum je intenzivni fluidni gel serum namijenjen koži kojoj nedostaje svježine, sjaja, koži sa vidljivim znakovima starenja te hiperpigmentacijskim promjenama. Osim vitamina C sadrži vitamin E, hijaluronsku i feruličnu kiselinu, a ta kombinacija savršeno obnavlja kožu sa svega par kapljica.

Item added to cart.
0 items - 0,00