PRIRODNA VS ORGANSKA KOZMETIKA – KOJE SU SLIČNOSTI I RAZLIKE?

Što su to prirodni kozmetički proizvodi, jesu li svi prirodni ujedno i zdravi, jesu li nužno organski i kakve veze s njima ima kozmeceutika


U posljednjih nekoliko godina, proizvodi za njegu sve više zagovaraju svjesnost po pitanju onog što stavljamo na sebe i u sebe.

„Zdravo, prirodno, organsko“ – ove riječi povezujemo s najvišom kvalitetom, međutim ono što definira prirodno u kozmetici je pomalo i vrsta misterije.

Prije svega treba pojasniti kako prirodna i organska kozmetika nisu ista stvar.

Organska kozmetika je uvijek i prirodna, dok prirodna kozmetika može, ali ne mora biti organska, pa čak ni prirodna.

U većini zemalja korištenje termina „prirodno“ nije regulirano, pa je u kozmetičkoj industriji riječ „prirodno“ izrazito blagi izraz. U nekim državama je čak dozvoljeno da prirodni proizvodi sadržavaju minimalnu količinu prirodnih sastojaka, od samo 1%, da bi proizvod bio „prirodan“. Obzirom da naziv „Prirodna kozmetika“ nije zaštićen, svatko može koristiti taj naziv za svoje proizvode, radilo se o prirodnoj kozmetici ili ne.

Oznake kvalitete pomažu razvrstati proizvode, a proizvođači, kako bi ih zadržali moraju prolaziti redovite kontrole.

Što se tiče porijekla sastojaka u prirodnim proizvodima, oni mogu biti prirodni, ali ne i organski, što znači da se biljke mogu tretirati pesticidima, umjetnim gnojivom i sličnim supstancama, a da proizvod u konačnici nosi etiketu „prirodan“.

Međutim, na tržištu ipak postoje odlični prirodni kozmetički proizvodi. Na potrošaču je da zna prepoznati kvalitetu i prepoznati filozofiju proizvođača, te pročitati sastojke. Sastojci su navedeni od najvećeg postotka do najnižeg, ovisno o potentnosti u udjelu. Ako ne razumijete INCI popis i znanstvena imena sastojaka, preostaje potražiti certifikat prirodne kozmetike ili koristiti neku od adekvatnih aplikacija.

Što definira termin “organski”?

Za razliku od prirodne kozmetike, standardi za organsku kozmetiku dolaze s certifikatom koji osigurava najvišu kvalitetu, te obuhvaćaju ciklus od sirovine do gotovog proizvoda. Proizvođači kako bi dobili certifikat „organski“ moraju se pridržavati mnogih pravila:

Npr. promicati uporabu sastojaka dobivenih iz ekološke poljoprivrede, odgovorno koristiti prirodne resurse – poštivati ​​okoliš, koristiti postupke obrade i proizvodnje koji su čisti i osjetljivi na ljudsko i ekološko zdravlje, integrirati i razviti koncept Zelene kemije (minimizirati uporabu opasnih tvari).

U Europi, zabranjeno je koristiti nano-materijale, genetski modificirane organizme (GMO), zračenja ili testiranja na životinjama. Upotreba izraza “organski” na naljepnici proizvoda znači da je prošao što je manje moguće sintetičke obrade.

Organska kozmetika podrazumijeva proizvode koji su napravljeni i sadrže samo organski uzgojene sastojke. Međutim u njoj se ne moraju nalaziti isključivo sastojci biljnog porijekla, osim biljnih sastojaka dopuštena uporaba minerala te sastojci animalnog porijekla.

U prirodnoj, posebice u organskoj kozmetici su zabranjeni sastojci koji predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje kao što su bojila, sintetski mirisi, silikoni, parabeni, naftni derivati.

Kako biste kupili dobar proizvod potražite logo na ambalaži koji daje sigurnost da se radi o vjerodostojnom prirodnom ili organskom proizvodu. Kontrolu proizvoda prirodne i organske kozmetike za izdavanje certifikata kontroliraju institucije od kojih su najznačajnije NaTRUE, ECOCERT, COSMEBIO, BDIH, SOIL ASSOCIATION.

Zašto kozmeceutika, a ne prirodni i organski kozmetički proizvodi?

Nedostatak prirodne i organske kozmetike jest rezultat, koji ne dolazi brzo već zahtijeva dugoročnu primjenu, odnosno vrijeme i strpljenje. Prirodni i organski proizvodi uglavnom ne mogu pružiti rezultate koje potrošači traže kada je riječ o naprednoj njezi kože, poput njege protiv starenja, iz razloga što, zbog propisa, ne mogu koristiti iznimno učinkovite sastojke kozmeceutičke njege, kao što su peptidi, vitamini i slično. Usporedite bilo koji organski ili prirodni proizvod za anti-age njegu i onaj kozmeceutički, koji koristi mješavinu prirodnih i laboratorijskih sastojaka, tu nema usporedbe.

Kozmeceutički proizvodi formulirani su tako da im je u fokusu brzi rezultat. Kozmeceutički proizvodi utječu na duboke slojeve kože što ostalim vrstama kozmetičkih proizvoda nedostaje.

APRIVE kozmetika se ističe po tome što koristi sve prednosti kozmeceutičke znanosti i prirode u sinergiji, a da istodobno i NE sadržava sastojke potencijalno štetne za kožu, kao što su silikoni, parabeni, sintetski mirisi, boje, denaturirani alkohol, mineralna ulja, sulfati, ftalati, formaldehidi, GMO, PEGs, TEA i DEA, sastojke životinjskog porijekla te NE testira proizvode na životinjama.

Item added to cart.
0 items - 0,00 kn