PRIRODNA VS ORGANSKA KOZMETIKA – KOJE SU SLIČNOSTI I RAZLIKE?

Što su to prirodni kozmetički proizvodi, jesu li svi prirodni ujedno i zdravi, jesu li nužno organski i kakve veze s njima ima kozmeceutika


U posljednjih nekoliko godina, proizvodi za njegu sve više zagovaraju svjesnost u vezi s onim što stavljamo na sebe i u sebe.

„Zdravo, prirodno, organsko“ – ove riječi povezujemo s najvišom kvalitetom, međutim ono što definira prirodno u kozmetici pomalo spada u sferu misterije.

Prije svega, treba pojasniti kako prirodna i organska kozmetika nisu ista stvar.

Organska je kozmetika uvijek i prirodna, a prirodna kozmetika može, ali ne mora biti organska, pa čak ni prirodna.

U većini zemalja korištenje termina „prirodno“ nije regulirano, pa je u kozmetičkoj industriji riječ „prirodno“ izrazito blag izraz. U nekim je državama čak dopušteno da proizvodi sadržavaju minimalnu količinu prirodnih sastojaka od samo 1% da bi bili označeni kao „prirodni“. Budući da naziv „prirodna kozmetika“ nije zaštićen, svatko se može koristiti njime za svoje proizvode, radilo se o prirodnoj kozmetici ili ne.

Oznake kvalitete pomažu razvrstati proizvode, a proizvođači, kako bi ih zadržali moraju prolaziti redovite kontrole.

Što se tiče podrijetla sastojaka u prirodnim proizvodima, oni mogu biti prirodni, ali ne i organski, što znači da se biljke mogu tretirati pesticidima, umjetnim gnojivom i sličnim tvarima, a da proizvod u konačnici nosi etiketu „prirodan“.

Međutim, na tržištu ipak postoje odlični prirodni kozmetički proizvodi. Na potrošaču je da zna prepoznati kvalitetu i filozofiju proizvođača, te pročitati sastojke. Sastojci su navedeni od najvišeg postotka do najnižeg, ovisno o potentnosti u udjelu. Ako ne razumijete INCI popis i znanstvena imena sastojaka, preostaje vam potražiti certifikat prirodne kozmetike ili se koristiti nekom od odgovarajućih aplikacija.

Što definira termin “organski”?

Za razliku od prirodne kozmetike, standardi za organsku kozmetiku dolaze s certifikatom koji osigurava najvišu kvalitetu te obuhvaćaju ciklus od sirovine do gotovog proizvoda. Kako bi dobili certifikat „organski“ proizvođači se moraju pridržavati mnogih pravila:

Primjerice, moraju pomicati uporabu sastojaka dobivenih iz ekološke poljoprivrede, odgovorno upotrebljavati prirodne resurse – poštovati ​​okoliš, primjenjivati postupke obrade i proizvodnje koji su čisti i osjetljivi na ljudsko i ekološko zdravlje, integrirati i razviti koncept zelene kemije (minimizirati uporabu opasnih tvari).

U Europi je zabranjeno je korištenje nano-materijala, genetski modificiranih organizama (GMO), zračenja te testiranja na životinjama. Upotreba izraza “organski” na naljepnici proizvoda znači da je prošao što je manje moguće sintetičke obrade.

Organska kozmetika podrazumijeva proizvode koji sadržavaju samo organski uzgojene sastojke. Međutim u njoj ne moraju biti isključivo sastojci biljnog podrijetla jer je osim biljnih sastojaka dopuštena i uporaba minerala te sastojaka životinjskog podrijetla.

U prirodnoj, posebice u organskoj kozmetici zabranjeni su sastojci koji predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje, kao što su bojila, sintetski mirisi, silikoni, parabeni, naftni derivati.

Kako biste kupili dobar proizvod potražite logo na ambalaži koji daje sigurnost da se radi o vjerodostojnom prirodnom ili organskom proizvodu. Kontrolu proizvoda prirodne i organske kozmetike za izdavanje certifikata kontroliraju institucije od kojih su najvažnije NATRUE, Ecocert, Cosmebio, BDIH, Soil Association.

Zašto kozmeceutika, a ne prirodni i organski kozmetički proizvodi?

Nedostatak je prirodne i organske kozmetike u tome što rezultat ne dolazi brzo, nego zahtijeva dugoročnu primjenu, odnosno vrijeme i strpljenje. Prirodni i organski proizvodi uglavnom ne mogu pružiti rezultate koje potrošači traže kada je riječ o naprednoj njezi kože, poput njege protiv starenja, zbog propisa, ne mogu upotrebljavati iznimno učinkovite sastojke kozmeceutičke njege, kao što su peptidi, vitamini i slično. Bilo koji organski ili prirodni proizvod za anti-age njegu i onaj kozmeceutički, koji se koristi mješavinom prirodnih i laboratorijskih sastojaka, ne mogu se uspoređivati.

Kozmeceutički proizvodi formulirani su tako da im je u fokusu brzi rezultat. Oni utječu na duboke slojeve kože, što ostalim vrstama kozmetičkih proizvoda nedostaje.

APRIVE kozmetika ističe se po tome što koristi sve prednosti kozmeceutičke znanosti i prirode u sinergiji, a istodobno NE sadržava sastojke potencijalno štetne za kožu, kao što su silikoni, parabeni, sintetski mirisi, boje, denaturirani alkohol, mineralna ulja, sulfati, ftalati, formaldehidi, GMO, PEGs, TEA i DEA, sastojke životinjskog porijekla te NE testira proizvode na životinjama.

Item added to cart.
0 items - 0,00